Läheltäpiti- ja onnettomuustilanteet

Poikkeavien tilanteiden tunnistaminen lisää turvallisuutta. Lomake on tarkoitettu läheltäpiti- ja onnettomuustilanteiden kartoittamiseen ja niistä yhdessä oppimiseen.

Läheltäpiti ja onnettomuustilanteita voi sattua kenelle vain. Vaaratilanteen syntyyn voi vaikuttaa muun muassa päivän mieliala, huonosti nukuttu yö, liian vähäinen energimäärä (huono ruokailu tai ylirasitus), virhearviointi (esimerkiksi taitotasoihin nähden liian haastavat olosuhteet tai huono varustautuminen) sekä sairaskohtaus. Se voi alkaa pienestä, esimerkiksi madaltuneista verensokereista ja eskaloitua myöhemmin. Omasta turvallisuudestaan kantaa vastuun viimekädessä jokainen meloja itse. Pidetään silti kaveria aina silmällä ja yhdessä huoli toisistamme ♥

Läheltäpiti ja onnettomuustilanteiden tunnistamisella pyritään estämään, ettei sama enää jatkossa tapahtuisi. Tukesin näkökulmasta poikkeustilanteet ovat tilanteita, jossa jokin on mennyt melonnan näkökulmasta pieleen. Ne ovat tilanteita, joka olisi voinut eskaloitua vakavammaksi. Tilanteita, jotka ovat mahdollisesti jääneet painamaan mieltä. Läheltäpiti- ja onnettomuustilanteeksi laskentaan tapahtumat, jotka ovat tapahtuneet halliolosuhteissa, melonnan aikana, melontaan liittyvän pysähtymisen aikana, sekä myös kuljetuksissa.

Näitä tilanteita ovat esimerkiksi kaatuminen kajakilla, josta pelastaminen kestää ja jossa pelastaminen vaatii erityisiä ponnisteluja. Se on tilanne, jossa ulkopuolisena päätyy pelastamaan melojan tai jossa meripelastus noutaa melojan matkan varrelta. Se voi olla liukastuminen kajakille mennessä, tapaturma kun autosta kajakkia nostaessa satuttaa selkänsä tai esimerkiksi tilanne, jossa vene meinaa ajaa päälle.

Tavoite on keskustella tilanteista yhdessä. Kertoa kavereillekin että tämmöisiä voi tapahtua. Oppia yhdessä. Tilanteen voi halutessaan kertoa julkisena. Ennen julkaisua ne käydään läpi ettei ole henkilöiviä tietoja ja että tekstin sävy on neutraali. Kerrothan matalalla kynnyksellä, jos jotain on tapahtunut. Ollaan turvallisia yhdessä!

Julkaistut Läheltäpiti- ja onnettomuustilanteet

Poikkeava tilanne

09.10.2023

Ryhmässä varomatonta melontaa venesatamien välittömässä läheisyydessä. Mitään ei tapahtunut - vielä. 1. Väylä Sarvaston satamaan tekee mutkan, joka haittaa näkyvyyttä. Osa melojista ei ottanut huomioon veneilijöiden rajoittunutta mahdollisuutta havaita vastaantulijat, vaan meloi ryhmänä väylällä…

Poikkeava tilanne

15.09.2023

Olimme kävelemässä saaressa, kun huomasimme kajakin karanneen. Kajakki oli rannassa löyköpötköjen päällä, pienenssä mäessä, joka mahdollisti kajakin karkaamisen.

Poikkeava tilanne

02.09.2023

Yksin melomassa ollut mieshenkilö kaatui Kallahdenselällä kovassa tuulenpuuskassa/aallokossa. Olimme melomassa siinä lähellä ja kuulimme avunhuudot. Satamasaaresta tilanne oli myös nähty ja saatiin nopeasti veneellä apua, ja henkilö oli n 10 minuutissa jo pelastettu vedestä. Meidän tehtäväksi jäi…

Poikkeava tilanne

27.06.2023

Olimme kaksikolla liikkeellä palaamassa mamen majalle, meloimme kaislikon reunassa

Poikkeava tilanne

15.06.2022

Tänään ryhmämelonta reippaasta luoteistuulesta huolimatta 21 melojaa kävi Pyysaressa kääntymässä. Paluumatka kulki Laajasalon kanavan läpi. Ohjeistus : mennään vasta ”tuoreilla vihreillä” eli kärki odotetti vihreät loppuun ja lähdettiin kaikki vasta seuraavilla. Yhtäkkiä tuli vastaan moottorilla…

Poikkeava tilanne

01.06.2022

Vanha tapaus: Ryhmämelonnassa toinen meloja tuli takaa mielestäni liian läheltä. Väistin ja väistäessäni jouduin ja juutuin veden alla olevan vanhan sillan (?) betonirakenteisiin. En päässyt itse irti, vaan ryhmän vetäjä kiskaisi minut pinteestä hinausköyden avulla. Ratkaisuehdotus:

Copyright 2024 © Marjaniemen Melojat Ry | Evästeet ja tietosuojaseloste